Testa ditt hem för svartmögel

Kategorier Hem, Livsstil
svartmögel

Har ni också upptäckt en obehaglig och unken lukt hemma? Kanske har ni upplevt en huvudvärk värre än någonsin och som irriterar konstant. Då kan det vara en bra idé att göra ett mögeltest hemma. Jag hade misstankar om svartmögel men då det inte var synligt gjorde jag inte något åt problemet. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde något tidigare. Med små barn i familjen finns det hälsorisker man gärna vill undvika. Svartmögel är en av dem. Jag läste inne på denna sidan https://xn--mgel-test-07a.se/svartmogelatt svartmögel kan medföra några symptom och hälsorisker om man lever med det i en längre tid. Det vill säga om man inte har upptäckt att man har mögel men börjar få kronisk huvudvärk, andningssvårigheter eller allergier kan detta bero på att man har svartmögel hemma. Dessa är nämligen några symptom på att man är drabbad av problemet. Svartmögel i sig är annars inte farligt så länge man hanterar problemet på längre sikt.

 

Hur gör man ett mögeltest?

Efter att ha läst online om svartmögel vet jag nu att det finns flera olika tester man kan göra för att undersöka om man har mögel hemma. Svartmögel är särskilt vanligt för dem som bor i en bostad med trä-fasader. Trä är nämligen ett material som mögel trivs bra i då det drar till sig fukt. Därutöver är en fuktig inomhusmiljö ett måste för att mögel ska trivas. Man bör av den anledningen vara extra uppmärksam med mögel i badrum då badrum som oftast har en fuktig miljö. Det kan också vara en bra idé att undersöka luftfuktigheten hemma och har man en hög luftfuktighet bör man överväga en så kallad luftavfuktare. Dessa är effektiva om man vill skapa en vänlig och balanserad inomhusmiljö.

 

Du kan beställa mögeltestet online och sedan själv genomföra det. Du kan sedan få testet analyserat och därigenom veta hur du efterföljande ska hantera problemet. Det viktiga är självklart att hitta roten i problemet och ta reda på vad det är som har orsakat att svartmöglet har uppstått från första början. Därefter ska området saneras och göras rent.

 

Tvätta bort svartmögel

Även om svartmögel inte är jättefarligt så är det inte särskilt behagligt att ha hemma. På hemsidan Mögel-test.se kan man läsa om hur man ka tvätta bort möglet även om detta inte är en permanent lösning. Nedanför har jag därför listat några metoder som ska vara effektiva.

  • Ättika. Ska blandas med vatten och sprutas på det drabbade området. Låt verka i en tid och tvätta rent med samma vätska.
  • Ska användas på samma sätt som med ättika.
  • Ska blandas med vatten tills konsistensen blir krämig eller till en pasta. Pastan appliceras sedan på området. Låt verka en tid och tvätta rent.

Det rekommenderas att processen upprepas om svartmöglet återkommer. Dock är det mest optimala att sanera det rum möglet befinner sig i och få kontroll över situationen. Svartmögel kan också vara dolt för själva ögat och därför kan det vara farligt att låta det vara om man vet att det existerar. Om man är osäker på situationen bör man kontakta mögel-test.se. De är experter till mögel och kan ge konsultation om hur problemet kan lösas.